‘Een leidinggevende kan ook ziekmakend zijn’

Een interview met Mikkel Hofstee

“Bij het woord gezondheid denken heel veel mensen alleen aan fysieke gezondheid. Het gevaar is dan ook dat gezondheidsprogramma’s alleen maar gaan over bewegen en voeding. Dat zijn belangrijke zaken, maar ze zijn enkel het topje van de ijsberg.”

Veerkracht

“Vergeleken met enkele decennia geleden heeft er in de definitie van gezondheid een verschuiving plaatsgevonden. De nieuwe definitie is: het vermogen om je aan te passen aan fysieke, mentale en emotionele uitdagingen. Vroeger was gezondheid veel meer een toestand. Als je vroeger bijvoorbeeld diabetes had, dan was je een patiënt, dan was je ziek. In de nieuwe definitie kun je met diabetes prima functioneren als je er goed mee omgaat, voldoende beweegt en je bewust bent van bepaalde beperkingen. Het gaat om je veerkracht. En als je als bedrijf gelooft in die veerkracht, dan kun je dat als een soort competentie zien en dat managen.”

Keihard werken

“Alleen maar keihard werken is niet effectief; daar komt meer en meer bewijslast voor. Mensen die te lang achter elkaar doorwerken maken fouten, ze herstellen niet. Om informatie goed op te slaan hebben we zo nu en dan hersteltijd nodig. Zo werkt ons brein nu eenmaal. En als wij informatie goed hebben opgeslagen, hebben we daar later profijt van. De druk op werknemers is momenteel enorm hoog en het lijkt wel alsof we collectief vergeten zijn om tijd te nemen voor herstel. We zijn in mijn ogen fysiek gezonder dan tien jaar geleden, maar mentaal ongezonder. Mentaal kunnen we steeds minder ontspannen. Er is bovendien sprake van een acceleration trap, dus dat iedereen alleen maar steeds harder moet werken om de taken uit te kunnen voeren. Ik zie daar gelukkig wel een kentering. De tegenbeweging is om toch wat meer op veerkracht te doen, waarbij sociale cohesie en vertrouwen belangrijk zijn.”

Goede genen

“Gezondheid gaat niet alleen over goede genen hebben, goed in je vel zitten en voldoende bewegen. Je kunt heel gezond leven, maar een leidinggevende kan ook ziekmakend zijn. Denk aan een manager die zorgt voor een onveilige omgeving en een medewerker publiekelijk de les leest, of hem heel hard laat werken. Hoever ga je als bedrijf om die problematiek op te lossen? Wil je als organisatie de gezondheid van je medewerkers verbeteren, dan is het goed om een integrale aanpak te kiezen. Met integraal gezondheidsmanagement heb je iets in handen waarmee je als werkgever daadwerkelijk effect kunt hebben.”

Cultuurprogramma

“Eenmalige initiatieven, zoals een bewegings- of voedingsprogramma, zetten weinig zoden aan de dijk. Om effect te hebben, moet er een raakvlak zijn met iets groters, bijvoorbeeld de visie van de werkgever op gezondheid. Als medewerkers niet mee willen doen aan gezondheidsprogramma’s is dat vaak een signaal dat er weinig vertrouwen is in het management. Wat ook nog wel eens helpt, is het woord gezondheidsprogramma niet te gebruiken, maar er een ander etiket op te plakken. Noem het een cultuurprogramma of nog beter: een talentmanagementprogramma, dan zul je zien dat mensen sneller geneigd zijn eraan mee te doen.”

Naam

Mikkel Hofstee

Geboortejaar

1969

Functie

Directeur Lifeguard

Was eerst

Analist ABN Amro Londen

Inspiratie

Eckart Wintzen vanwege zijn innovatieve vermogen en nieuwsgierigheid

kies een nieuw artikel