“Traditionele boekhouder loopt
op z’n eind”

Een interview met Mohamed Amri

Gevolg

“Alles wat een administratie nu nog een administratie maakt, wordt in toenemende mate een gevolg van transacties en systemen. Ik sluit een overeenkomst met een klant en de rest is gevolg. Ik sluit een abonnement af en de rest is gevolg. Er zijn al veel bedrijven waar de klant feitelijk zelf de boekhouding doet, zonder dat hij het in de gaten heeft. Bij webwinkels als Coolblue.nl en Bol.com bijvoorbeeld. Bestel je daar iets, dan wordt er automatisch een factuur aangemaakt en de transactie wordt gejournaliseerd. Waar vroeger uit de financiële administratie moest blijken wat de kosten en opbrengsten waren voor een project, leg je die nu gewoon vast op dat project, aan de bron, waarna er in alle administraties gebruik van kan worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen meteen kijken wat de kosten, de opbrengsten en de marges zijn.”

Mag het licht uit?

“Wij noemen bovengeschetste ontwikkelingen ‘boekhouden met het licht uit’. Het gebeurt al bij veel organisaties, maar bij veel meer bedrijven staan deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen, of zelfs dat nog niet. Ik kijk bij veel organisaties in de keuken en soms schrik ik; dan zie ik nog zoveel kopietjes, zo verschrikkelijk veel papier…”

Als mensen zich niet meer hoeven bezig te houden met het handmatig maken van journaalposten, als facturen volledig automatisch ingeboekt worden via Universal Business Language, dagafschriften  automatisch het systeem in lopen via een koppeling tussen de banken en de eigen software, dan kunnen we daarmee vaststellen dat het traditionele boekhouden op z’n einde loopt. Het wordt grotendeels system to system. Al het zinloze werk verdampt en mensen kunnen zich bezighouden met nuttiger activiteiten.”

Proactief

“De automatisering heeft grote gevolgen voor het werk van medewerkers op financiële afdelingen. Of beter gezegd: voor álle afdelingen. Vroeger moest je bij de boekhouder zijn als je de cijfers wilde weten. Zijn rol verbreedt: hij moet nu vooral áchter de cijfers kijken. Hij is niet uitsluitend gesprekspartner van het management, maar gaat inzichten creëren voor het héle bedrijf. Zijn rol verschuift naar die van gegevensregisseur, die real time informatie levert aan zowel interne als externe stakeholders. Van reactief, naar proactief. Op een faciliterende manier geeft hij inzicht in hoe het bedrijf reilt en zeilt. Rapportages zijn voor gebruikers gemakkelijk toegankelijk en in de vorm van dashboards.

Belabberd

Inhoudelijk verschuiven de werkzaamheden van de financial naar controle en processen. Contractbeheer bijvoorbeeld. Ik durf de uitspraak wel aan dat dit bij 70 procent van de bedrijven belabberd is. Bijgehouden in excelletjes en zonder veel inzicht in wanneer een huurcontract afloopt, of wat de verzekerde waarde is van inboedel of vastgoed. Dat soort processen kan de gegevensregisseur uitlichten, om er greep op te krijgen.  Hij gaat nadenken over hoe de organisatie de gegevensstromen slim kan organiseren, benutten en verbeteren.Boekhouden wordt management bij exception, pas als er iets niet lijkt te kloppen of er een significante afwijking is, kijkt hij er naar.

Innoveren

“De rol van de financial is door eerder geschetste ontwikkelingen niet uitgespeeld. Er blijven op hoofdlijnen twee belangrijke taken over. Allereerst zorgen dat hij in control is door processen te optimaliseren. En als tweede de signaleringen daarop. Dan komt er tijd vrij om te innoveren. Dat is in mijn beleving niet allerlei nieuwe dingen uitvinden, maar ervoor zorgen dat je op en top servicegericht bent. En dat je als financial medewerkers en externe partijen voorziet van fantastische dienstverlening en informatie. Pas dan wordt informatie echt een sturingsinstrument, waar je direct mee aan de slag kunt.”

Naam

Weledelgestrenge heer Mohamed Amri

Geboortejaar

1976

Functie

Manager product management bij AFAS software

Wilde worden

Bas van der Veldt

Inspiratie

Dennis van Velzen, omdat hij zoveel weet

kies een nieuw artikel